אופנוענות ישראלית... במשקל זבוב.
 

כמה מילים טובות על הארלי דווידסון


מילה טובה?? על הארלי דווידסון? מה קרה..? הרי אתם רק עסוקים כל היום בלקטר על הארלי לא? רק הקנטות יש לכם דור של צעירים חסרי כיוון ונסיון. אז וואלה כן. כמה מילים טובות על הארלי דווידסון. שאני מבטיח שיגיעו! אבל אני כן חייב לקטר עליהם קצת לפני. כמובן.

אז הארלי, החבר’ה האלה ממילווקי, היצרן שתמיד אמרתי שמעולם לא אקנה אופנוע שלו. ואני דווקא כן אוהב קרוזרים, כשהייתי קטן המחברות שלי בבית הספר היו מלאות בציורים שלהם.. במקום מילים כתובות. אני אוהב את הצורה שלהם, את הווייב שלהם, את הכיף והלך הרוח שהם מייצגים. אמיתי לגמרי. אבל דווקא הארלי לדעתי, היו עד עכשיו דוגמא לא טובה לקטגוריה. פשוט כי יש בעולם (וגם באמריקה) כלים, קרוזרים, שעושים הכל טוב יותר, אין דרך נחמדה להגיד את זה. וזה לא שהראלי עושים כלים גרועים כן? איכות הגימור שלהם טובה, האמינות גם, אפילו המכלולים איכותיים אבל יש גבול כמה אתה יכול לייצר אותו דבר, כל כך הרבה זמן. קראו לי חסר נשמה אבל אני טוען שדווקא הארלי היו חסרי נשמה עד עכשיו. ואני אסביר.

בעשורים האחרונים, בכל פעם שהארלי לא הצליחה למכור, בניגוד ל-לבדוק מה אפשר לשפר, הם הגיבו לבעיה בצורה הפוכה: הם פשוט סמכו על ארצות הברית הגדולה שתחבק אותם ותוציא אותו מהבוץ. מאז שנות השישים, מאז שהונדה הוציאה את ה“סופר-קאב” שלה, הקטנוע-אופנוע הכל כך מצילח שלה שהצליח לנגוס בעקב המכירות של הארלי הגדולה, אותה הארלי מסרבת להבין שצריך לשפר את מבחר הדגמים שלה ובמקום זאת סומכת על שיטות אחרות להישאר בעסק.


ה”סופר-קאב” של הונדה. העכבר שנגס באריה.

בשנות השמונים, שהמצב של הארלי שוב בקאנטים, הנשיא רייגן מגדיל לעשות וחוסם חמישים אחוז מהייבוא לארה”ב של כלים מעל 700 סמ”ק. רק כדי שהארלי יכלו למכור יותר. אתם מבינים? הציבור האמריקאי לא קנה הארלי רק בגלל שרצה, אלה יותר כי לא היה לו משהו אחר. במקומות אחרים זה נקרא מונופול. השנים עוברות והאמריקאים מתרגלים לרעיון שאופנוע זה בעיקר הארלי דווידסון. והארלי לא צריכה לעשות הרבה חוץ מלמכור את אותם אופנועים, כל הזמן. אבל יש גבול לכמה זמן אתה יכול לעשות אותו דבר, ולכמה זמן אפשר להסתמך על קהל לקוחות נאמן-אך-מזדקן, ועל הקלות מהממשלה.

אם עץ נופל ביער ואין מי שישמע אותו.. האם עץ באמת נפל ?

הירידה העקבית במכירות מעירה משהו בהארלי, ולראשונה הם מוציאים כלים חדשניים כמו ה XR1200, אופנוע שהקדים את זמנו של ה FTR1200 המוצלח של אינדיאן, בערך בעשור. או ה“V-ROD” הכל-מודרני עם העיצוב המיוחד. שני האופנועים האלה, חדשניים וגם מוצלחים, לא מכרו.

אז זה לא שהארלי לא יכולים לבנות אופנועים מודרניים, זה הלקוחות שכבר לא רוצים לקנות אותם. ולמה בעצם? כי עם השנים קהל הלקוחות התבגר, מאוד. אז גם אם הארלי הייתה בזמנו מייצרת, לצורך העניין חללית… בקרב לקוחותיה האדוקים, כבר לא היה מי שזה יעניין אותו.


ה XR1200, אינדיאן FTR הרבה לפני שאינדיאן חשבו על זה בעצמם.

אמריקן פאי.

משהו כנראה בקורונה הזיז להארלי את הגלגלים הנכונים במוח, והשנה הייתה לדעתי נקודת מפנה. (רואים אמרתי שיהיו מילים טובות) אז הארלי מוציאה משהו חדש, מזה חדש? אופנוע שהוא לא-קרוזר. חללית של ממש במונחים של הארלי דווידסון. לא עוד ווריאנט קרוזרי, לא, גמרנו עם זה. הארלי מוציאה אדוונצ’ר, ועוד של הביוקר. אתם יודעים, כמו הזה של ק.ט.מ או דוקאטי..או השם ישמור, כמו הג’י-אס של ב.מ.וו.

הארלי נכנסת ישר לעולם היוקרתי והתחרותי והצפוף עד בחילה של מכונות האדוונצ’ר היוקרתיות ומציגה לעולם בחגיגיות את ה“אמריקן פאי”! סליחה.., ה“פאן אמריקה”. הארלי מתלהבת, אבל הדעות בציבו היו בהתחלה ספקניות. “..בטח הם איבדו את זה לגמרי..” אנשים אמרו לעצמם ולחבריהם המיליניאנים, כפי שמגחכים על זקן שצלילותו אבדה לו. “מה להם ולאדוונצ’ר?”..


אמריקה, פאן אמריקה.

נראה היה שאנשים רק חיכו לביקורת גרועה על הפאן אמריקה, רק כדי להגיד “אמרנו לכם”. אבל הביקורות הגיעו, ואיתם גם התלהבות. מהוססת בהתחלה, מהולה בספק, אבל לאט לאט התחזקה הדיעה ואפשר היה להגיד בקול רם שהארלי הצליחו לייצר אדוונצ’ר אמיתי.

אז וואלה,

אז וואלה, שהארלי רוצים הארלי יכולים. גם להיכנס ישר לתחום שלא היו בו מעולם, וגם לתת פייט למתחרים שנמצאים שם כבר עשור או יותר. באופן מסויים זה מרגיז, כי מה קרה הארלי? איפה הייתם עד עכשיו?? נתתם לנו ללכלך עליכם ככה ושתקם? לא משנה. נשמור על חיוביות. הבטחתי להפסיק לקטר.

הארלי ממשיכים את הגל ומשחררים עוד אופנוע חדש, הפעם דווקא כן קרוזר כמיטב המסורת, רגע. לא עוד קרוזר רועש רוטט ומקורר אוויר – ממש לא, זה כל כך הארלי של לפני הקורונה הצחקתם אותנו! מדובר בקרוזר חדש על-באמת! עם מנוע חדש (אותו מנוע כמו בפאן אמריקה), מכלולים של היום, כל העסק. “Sportster S” הוא נקרא על שמו של הדגם המתולוגי, אבל פה המסורת נגמרת וטוב שכך.


ספורטסטר-אס – המנוע של הפאן אמריקה. הגוף, א-לה אמריקה!

האם מנוע הרבולושן מקס – זה המניע את שני הדגמים החדשים של הארלי יהיה הברקה חד-פעמית? הם הארלי יחזרו לשנת החורף שלהם עכשיו? או שירכבו על גל החדשנות וההשקעה שהביאו שני הדגמים האלה על עבר מסלול מבטיח שיעמיד אותם בקוו אחד עם שאר כל היצרנים ועם העולם?? הזמן יגיד. אבל עד אז – מילה טובה על הארלי. הוכחתם שאתם עדיין במשחק. שאפו. חדשנות ומאמץ הם ראויים להערכה ומתחת לכל הציניות והבדיחות – הצלחתם, לפחות בתקופה הקצרה שאני מדבר על אופנועים, לשכנע אותי לטובה לגביכם.

השאר תגובה